tisdag 25 augusti 2015

Det stormar på börsen

Stockholmsbörsen svajjar fram och tillbaka. Rörelserna vi ser just nu är inte vanliga men för det behöver de inte heller vara skadliga. Viktigt att komma ihåg är att en marknad alltid söker efter jämnvikt så när det är stora rörelser så är det en korrigering vi ser. Detta sagt så är det många som förlorar pengar när det svänger och detta är tragiskt, det finns dock viss medicin man kan ta för att neutralisera.

För mig personligen så väljer jag att hedga mina innehav när det stormar. Detta innebär i all enkelhet att man behåller sina positioner i aktier och med andra ord tror på uppgång i dessa men samtidigt spekulerar i att börsen i stort kommer att gå ner. Det finns en mängd finanisella produkter att välja på för att göra detta men om ens innehav är på Stockholmsbörsen är ett certifikat i OMXS30 ypperligt att använda.

Stora frågan just nu är ifall raset är över eller inte. Om vi definerar ett ras som 20% på tjugo dagar så var vi nära men aldrig riktgt där. Cirka 18% tappade OMXS30 från slutet av Juli till botten igår. Ser man till detta har vi ännu inte fullt rasat och det borde finnas mer yta att ta nedåt.

Att vi ser en uppstuds idag, just nu runt 4%, är troligen på grund spekulation i att vi nådde botten igår och köpare tog mark men detta kan lika gärna vara en falsk signal som ett trendbrott.

Framtiden är oskriven, historian är redan skriven. Facit får vi imorgon!