fredag 10 juli 2015

Bokutmaning 2015:20 The richest man in Babylon

Ibland springer man på böcker som fastnar och hänger kvar. Oftast är det skönliteratur som hänger kvar men då och då är något annorlunda. The richest man in babylon är en sådan bok och jag lyssnade på den via Storytel.

Boken i sig är skönlitterär och det är berättelser som återberättas men berättelserna i sig är en enkel utbildning i privatekonomi. Genom boken får vi ett antal berättelser från olika personer i sin tid, levande i Babylon.

Boken handlar om hur man bli rik. Rik på ett sätt där man kan leva gott och må bra, inte rik på att ha mest guld i fickan. Skulder ses på som något av det mest slaviska system som finns och visar på att de som är kedjade i en skuld aldrig kan bli helt fria. Det är dock en något annorlunda syn på skulder på det sätt att boken inte förespråkar att man ska sluta konsumera. Det viktiga är dock att inte konsumera över sin förmåga och samtidigt både betala av skulder och spara till dig själv.

En del av allt du tjänar är ditt och ditt eget.

Det kan verka självklart att din inkomst är din egen men faktum är att den absoluta majoriteten av inkomsten går till omkostnader i boende, bil, mat, kläder och annat. Med andra ord är det mesta av en inkomst redan öronmärkt åt någon annan. Alltså är det första viktiga steget mot personlig rikedom att börja sätta av något av var du tjänar till dig själv.

Boken var lättläst och stundtals rolig och jag skulle gärna se att den ingick i skolplanen som en mycket grundläggande förklaring om hur en privatbudget skapas och följs.

måndag 6 juli 2015

Grekland - uppdatering

Jag blev motbevisad och det grekiska folket valde att rösta nej. Nej till att acceptera långivarnas krav men kanske även nej till att försöka lösa situationen konstruktivt. Jag kan inte annat än att hålla med Carl Bildt som skrev på twitter att han tyckte det var tragiskt.

Mitt i resultatet väljer även den grekiska finnansministerna att stiga av sin stol och lämna skeppet. Rösterna går isär ifall han var den lugnande eller den uppeldande parten i samtalen med vilket som så kom hans avhopp som en stor överraskning för många. Kanske allra helst då det var han som tryckt på att få igenom den folkomröstning som nu kom till skott och som även röstade för det val som han själv önskat.

Bilder från Aten i natt visade människor som firade och jublade, jag antar att de såg röstresultaten som en vinst för folket mot maskinen men jag är rädd för att de inte förstår situationen de sitter i.

Grekland har en lång resa framför sig. Och en lång resa blir bara längre om man reser ensam.

The Strain triologin


Läste klart sista boken i The Strain triologin för någon kväll sedan. Fastnade först för den när serien gick på tv för några månader sedan och började sen läsa böckerna för att jag ville veta hur det slutar. Utan att avslöja några detaljer som förstör berättelsen så fanns där ett par händelser som jag verkligen inte var beredd på och de lyckades även väva ihop den långa berättelsen i sista boken så att man fick många svar på frågor som malt under längre tid.


Tycker fortfarande att serien är att rekommendera till den som är sugen på en längre berättelse som innefattar monster och sci-fi i en nutida zombie/vampyr/monster tolkning av del Toro. Bör dock höja ett finger för att berättelserna innehåller mycket brutalitet och även moraliskt svåra dilemman. 

Detta blev bok nummer 19 för 2015 och jag fortsätter nu med lite semesterliteratur med finansinriktning; The richest man in Babylon av George S. Clason.


fredag 3 juli 2015

Det stormar i Grekland

På söndag är det val i Grekland. Ännu verkar det vara stora meningsskiljaktigheter om vad som faktiskt ska röstas om men att det ska bli ett val är klart.

Syftet med valet kommer att handla om hur Grekland ska ställa sig för fortsatt samarbete i euron. Hur man än vänder och vrider så är det dit frågan landar. Ifall de vill stanna kvar måste de gå med på en betalningsplan för sin skuld, om inte måste de införa en ny valuta och kämpa med att få skuldavskrivning etc. Oavsett vad som sker så har det som skett skadat det grekiska affärsläget för generationer framåt.

Valet har likt andra krav använts som ammunition i en infekterad debatt om skuld och ansvar. Vardera sida har hittat argument och tävlingen har stått för att ingen ska se ut att ge sig. Samtidigt är det tydligt att en stor del i den konflikt som är beror på att det blir en debatt mellan Tyska och Grekiska politiker vilka har ett infekterat förflutet sedan världskrigen.

Jag tror att folkomröstningen kommer att rösta Ja på söndag. Ja för att stanna kvar i euron, ja för att jobba vidare mot en lösning. Det kommer att göra ont under lång tid framöver, jag är övertygad om att vi ser en skuldsanering på åtminstone en del av skulden innan detta är över och att Grekland stannar kvar i euron.

Oavsett hur det blir så står Grekland inför en lång tid av ekonomiska reformer som måste ändra landets inställning till skatt och moms. Även landets inställning till arbete och finanser i allmänhet. Det är en lång resa som Grekland just nu står inför och jag hoppas att jag på söndag kväll/natt kan läsa om att omröstningen gått som jag hoppas.

Trots politikernas kampanj att folket ska rösta nej önskar jag att de ser förbi den blinda politiken och tänker på vad som är bäst för landet i det långa loppet.