fredag 29 maj 2015

Bokutmaning 2015:16 - En världsomsegling under havet

Min läsutmaning för året ligger bra till och jag är före planen med sexton lästa böcker av 30. Bok nummer sexton blev En världsomsegling under havet av Jules Verne.

Detta är min andra bok av Verne (första var Den hemlighetsfulla ön) och min syn av hans sätt att skriva fortsätter att svetsas fast. Härliga beskrivningar av artonhundratlasteknologi på sin spets inlindad i äventyrliga och färgstarka berättelser.

I denna får vi lära känna kapten Nemo och Pierre Arronax på deras resa under havets yta där allt från skeppsvrak, magentiska poler och det mytomspunna Atlantis. Det är en del av serien om de fantastiska resorna som även innefattar andra resor med raket, ballong och båt och dessa blir än mer fantastiska när man ser till att Verne själv knappt själv aldrig reste. Det sägs att han endast hade en jordglob och en stark fantasi med vilka han kunde måla upp bilder av alla dessa fantastiska platser. 

Rekomenderar boken starkt till ung som gammal, resvan som hemmakär. En klassiker!

Efter denna går jag vidare med Förgörelsen (The Fall) av Guillermo Del Toro och Chuck Hogan som är den andra delen av tre i vampyrtriologin, The Strain.

tisdag 26 maj 2015

Ekonomiska experiment

Följer just nu en utmaning av Mikael Svensson (@micke378) där han ska försöka omvandla 1 000 SEK till en miljon på ett år. Resan ska gå över börsen och fast att det är uttalat redan från start att chansen för att lyckas är mycket låg är det ett intressant projekt.

Avanza Mini verkar vara mäklaren och kontotypen som valdes för att minimera courtage. Att Avanza just släppt Avanza Markets där man kan handla courtagefritt i vissa certifikat lär inte skada det heller.

Jag trodde själv att detta var anledningen till valet men verkar inte vara så. Än så länge ser det ut som att han siktar in sig på aktier från start dock för att bygga lite kapital men jag är övertygad om att det kommer gå över till certifikat och warranter så fort det finns lite mer kassa att använda.

Utmaningen får mig dock att tänka tillbaka på Miljonär innan 30s utmaning för ett tag sedan när han gjorde lite av en chansning där han köpte sig in i Rysslandsfonder för en miljon över en månad. Att följa inköpmånaden var en upplevelse som gav till och med läsaren fjärilar i magen. När sedan Moskvabörsen vände och inte alls levererade strax efter gjorde inte att fjärilarna lugnade ner sig.

Jag förundras människor som vågar kasta sig in i utmaningar som har möjlighet att på allvar förändra förutsättningarna för ens fortsatta liv. Att även göra detta och publikt diskutera det är om möjligt än mer vågat. Skulle jag sitta i samma sits och trycka in en miljon i en marknad över en månad är jag skeptisk till om jag hade vågat att vara helt öppen med detta.

Älskar dock att det finns folk som vågar står rakryggat i sådana projekt och även vågar vara transparenta när det inte går som planerat.

fredag 22 maj 2015

Sluta skjut upp och börja agera

Jag läser mycket material om produktivitet och utveckling. Ett tema som ofta återkommer och som verkar vara accepterad standard bland många av våra stora bolagsledare är vad jag kallar trestegsprogrammet. För att komma dit måste uppgiften först uppskattas.

Uppskattning


Om en uppgift landar på ditt bord, uppskatta jobbet som krävs för att stänga uppgiften. Tar uppgiften mer än fem minuter att göra, plannera och sätt deadline. Om möjligt, avsätt tid i kalendern direkt.

Går uppgiften att lösa på fem minuter är den dock redo för programmet.

Trestegsprogrammet - Agera, delegera, radera

  • Kan du lösa uppgiften på under fem minuter, själv, just nu? Agera!
  • Kan du inte lösa uppgiften på de kommande fem minuterna? Delegera!
  • Ser du inte värdet i uppgiften? Radera. 

Genom att utvärdera och skjuta iväg raketer så stoppar du dig själv från att skjuta upp de små sakerna som lätt samlas ihop till en allt för stor massa. Saker som ligger och väntar på att göras hinner ofta även förändras längs med vägen så när du till sist gjort uppgiften är den inte längre valid.

onsdag 20 maj 2015

Ett journalfört liv

Vi har alla tillfällen i vår barndom som vi inte är stolta över. Saker vi gjort, saker vi aldrig gjorde, tankar vi tänkt, och saker vi sagt. Det är de svåra sakerna som format oss till de vi är idag. Samtidigt som det format oss är det dock läxor som vi vill förmedla till våra barn så att de inte behöver trampa på samma minor som oss. Men är detta bara en ren utopi?

När jag växte upp kunde en person gå igenom faser i sitt liv. Göra duma saker, se annorlunda ut eller bara uppföra sig dåligt på olika sätt. Det var en naturlig del av att växa upp och inget som egentligen stack ut. Vi kunde gå igenom en fas där vi var ill hundra procent punkare och allt annat var fel. Vi kunde stanna i vår fas om det så bara var över en sommar för att sedan återgå till våra liv som inget hade hänt. Detta kommer inte våra barn kunna göra.

Idag journalförs varje händelse, varje uttryck och näst intill varje tanke som sker. Vi alla fotograferas och allt finns kvar för alla framtida generationer. Tänk dig nu tillbaka på din egen barndom. Tänk dig att allt du gjort ligger i en tydlig och överskådlig tidslinje, publikt för alla att se. Skulle det vara något du var stolt över?

Jag har gjort många duma saker. Jag har gått igenom mängder av faser. Min ungdom var stundtals stormig men det var ändå den period som formade mig till den jag är och som var bränslet för att ta mig till soffan jag sitter i just nu. Trots detta är jag väldigt glad över att jag inte växte upp i en tid där allt är journalfört och publikt. Det låter mig bearbeta mina hjärnspöken på mitt sätt utan att behöva svara för allt och alla. 

Min son är snart två år gammal. Han har tillbringat mer tid uppkopplad i sitt liv redan än vad jag gjorde under mina första femton. Han är en del av det journalförda samhällets generation. Hans liv kommer att finnas synligt för honom den dag han växer upp om det inte sker en stor revolution inom tekniken inom de kommande åren. Mitt mål är att utbilda honom längs med resans gång att ibland pausa från tekniken och bara uppleva saker men även att tillåta sig själv att ibland inte passa in eller göra endast rätt val. 


Hur ont det än kan göra och hur skrämmande det än är att säga det måste man bränna sig på elden för att lära sig att uppskatta glöden.  

fredag 8 maj 2015

Inlåst!

I måndags kväll tog jag och några vänner och blev frivilligt inlåsta i ett rum fullt av gåtor där målet är att komma ut. Det är inte så klaustrofobiskt som det låter dock utan det hela är ett spel som kallas Escape game.

I escape game byggs ett rum upp och en berättelse tas fram i anslutning till rummet, de som vill vara med och spela blir inlåsta och måste lösa en flerstegsgåta för att komma åt nyckeln som leder ut. Under tiden man spelar så finns en spelledare som hela tiden övervakar allt som sker och kan ge ledtrådar eller hjälp om ett lag fastnat i någon del av gåtan.

Självklart kommer jag inte avslöja något av gåtorna eller liknande men jag kan ändå berätta om rummet vi var i då det finns viss officiell inforamtion från hemsidan.

Rummet vi tog oss igenom igår var Major Konrads dilemma. Majoren är övertygad om att det finns ubåtar i Helgasjön. Ingen har dock velat ge honom medel att undersöka så han har därför genomfört egna undersökningar. Plötsligt försvinner majoren och det är här spelarna kommer in. Spelarna får tillgång till majorens kontor men så fort de kommit in går dörren i baklås och de måste börja spåra vad som försigått på kontoret för att hitta nyckeln ut.

För de som är intresserade av speldynamiken kan man söka på escape game på google så kommer det upp mängder med små spel man kan spela på temat. I korta drag är det att det mesta som finns, finns av en anledning och ska använas. Saker är låsta, saker är gömda, allt är gåtor.

Vår tid på Major Konrads Dilemma blev 38:36. Kan du slå oss?

För mer information kring Inlåst i Växjö, http://www.escapegamevaxjo.se/
Inlåst finns även på Instagram samt Facebook.