torsdag 22 augusti 2013

En man som heter Ove

Min andra lyssning via Storytel blev boken, En man som heter Ove. Att jag gav mig på den var för att jag hört av vänner och bekanta att den skulle vara rolig och upplyftande. Jag kände själv att jag var upplagd för en lite lättare bok och började därför lyssna, glad i hågen.

En man som heter Ove är en berättelse som troligen går att läsa på många olika sätt. Jag är övertygad om att ens bakgrund är vad som styr hur man läser boken och hur man sätter sig in i mannens tankar och liv.

För mig blev boken inte en rolig bok utan en tung berättelser med komiska inslag. Det är en insyn i en relation mellan en man och hans far och berättelsen berör starkt och får mig att minnas tillbaka filmen Big Fish som på samma sätt lyckades binda ihop komik och mörker utan att för den delen bara bli en svart komedi. Den innehåller delar som får en att le men andra som är så pass inlindade i mörker att man inte kan undvika en tår i ögonvrån.

Jag kan absolut rekomendera boken men vill samtigt bara peka på att man bör vara i ett sinnesstadie som kan hantera den berättelse man ger sig in i.

onsdag 21 augusti 2013

Uppdatering av min Bucket list

För den oinvigne så är en Bucket list de saker man vill genomföra innan man är klar på jorden och vandrar vidare. Det är saker man ska göra, uppleva säga och minnas. Vad det är för punkter eller i vilket format listan är spelar ingen roll. Huvudsaken är att det är saker som man fokuserar på att få uppleva då man aldrig vet vad som händer imorgon eller dagen efter den.

Själv hörde jag om detta för första gången då jag såg filmen med samma namn från 2007. Rekomenderas varmt.

Slog mig plötsligt idag att jag har en punkt på min Bucket list att kryssa av. Då min lista har allt svårare punkter kvar blir det alltid lite högtidligt när man faktiskt kan kryssa av något. Ofta tar man med enklare saker när man skriver sin lista och dessa kryssas snabbt av. Plötsligt sitter man där med en lista som är en riktig utmaning.

Några punkter jag har kvar som jag ännu inte riktigt kommit närmre men som ändå visar lite hur min lista nu ser ut är:

  • Skriv en bok
  • Spring en marathon
  • Hoppa fallskärm
  • Starta ett företag

Inte direkt några punkter man kan kryssa av på en eftermiddag.

Punkten jag idag kunde kryssa av får jag tacka lillparveln för. Punkten var: Bli förälder.

fredag 16 augusti 2013

Dan Browns Inferno via Storytel

Skaffade en prenumeration på Storytel under sommaren för att kunna lyssna på ljudböcker via min telefon. Tanken var att kunna lyssna på böcker när jag tränade men det blev så att jag ofta lyssnar när jag står och väntar på bussen på morgonen men även när jag kör bil. Hade nog faktiskt glömt bort hur skönt det är med ljudböcker i sådana tillfällen.

En andra fundering jag hade var ifall det fungerar att lyssna på en bok och läsa en annan. Inte samtidigt men om man kan hålla isär berättelserna mellan de två. Kan bara säga att det för mig fungerade perfekt!

tisdag 6 augusti 2013

Ett barns förstagångslista

Som nyblivna föräldrar tror jag att alla håller koll på alla fösta gånger man upplever tillsammans med sitt barn. Första badet, första leendet, första stegen och första orden. Det handlar om att vara där när det händer för att gemensamt kunna se på varandra och utbrista "Hans/hennes första!".

Idag fick vi uppleva ett sådant ögonblick. Idag bjöd vår son på sin första kaskadspya.

Kaskadspyor kanske inte är lika skimrande och lyckliga som om det hade varit hans första stapplande steg men ändå var det ett ögonblick där något faktiskt hände för första gången. Inte helt oväntat blev han lite skärrad av det som hände men samtidigt kan man så här i efterhand inte helt skriva av att det han faktiskt blev rädd för var föräldrarnas reaktion.

När man som stolt nybliven förälder ser sitt barn göra något som man själv inte tycker om, som att spy, antar man direkt att hela världen gått under. Dock så verkar barnet självt många gånger väldigt oberörd när sådant händer. Samma sak idag, medan vi andra sprang runt för att hjälpa till att torka upp, få fram nya kläder och att tvätta av honom (som nybliven förälder vet man att om barnet är smutsigt mer än fem sekunder så händer något väldigt hemskt) så låg han där helt lugnt. Såg ut lite som att han funderade.

Får mig direkt att tänka på Liftarens Guide till Galaxen där det i en scen är en kaskelot som från hög höjd ramlar ner mot jorden och mitt i fallet möter en petunia. Ungefär den minen som kaskeloten kan tänkas ha i det ögonblicket, det är minen ens son gör mot en när man är som mest uppe i varv.

Det enda som kan få en att behålla sinneslugn i situationer som denna är att man någonstans har en känsla av att alla går igenom det här. Och att alla tror att de är själva om det.

Om det bara kund finnas en manual att köpa.

söndag 4 augusti 2013

Trädgårdsarbete är som smörmedel för själen

Dagen till ära har jag grävt bort våra vinbärsbuskar mitt i solskenet. Det var varmt, tungt och jobbigt men otroligt skönt när det är gjort. När man i jobbar på kontor, sittande inomhus större delen av året, så är kroppsarbete i sin trädgård i det närmsta terapi. Kroppen kräver tungt arbete och jag man inte ger den detta så påverkas allt. Jag sover sämre, får svårare att koncentrera mig och är enkelt sammanfattat en mindre produktiv individ.

Som om det inte vore nog så fick det bli årets första insjöbad idag också. När vi var vid havet med lillparveln sist så blev han lite kinkig, troligen av alla ljud, men denna gången gick det fint! Inte för att han kan bada själv än men han kunde följa med och titta ut lite över sjön i vilket fall och fick andas sjöluft. Inte så fy skam det.

Lillparveln har även börjat sova lite längre på nätterna. Allt från fyra timmar upp till sex vilket känns som en lyx! Får en helt klart att inse hur otroligt fort han faktiskt växer upp och förändras. Han kan nu även se och fokusera på oss när vi pratar med honom. Magiskt.